Veľa študentov sa nás pýta, aké sú hlavné rozdiely medzi bakalármi s diplomom zo Slovenska a Česka a tými z Anglicka. Tu sú najdôležitejšie fakty. Tak ich preštuduj!

Ako vnímajú bakalársky titul z Británie zamestnávatelia vo svete?

V Británii je bakalár prvým stupňom vysokoškolského vzdelania a hovorí sa mu „undergraduate study“. Názov môže miasť. Ide o plnohodnotné VŠ vzdelanie zakončené celosvetovo platným bakalárskym titulom. Navyše je tento titul uznávaný ako plne dostačujúci a neplatí toľko ako u nás, že bakalár je „niekde na pol cesty“ medzi stredným a skutočne vysokoškolským vzdelaním. Bakalár z UK sa v životopisoch vyníma a platí za tú prestížnejšiu kolónku rovnako tak, ako tvoje medzinárodné skúsenosti. Nemusíš tak nutne tráviť na univerzite 5 dlhých rokov. A keby si predsa len chcel/a žiariť ešte o niečo viac, na magistra ti v Anglicku stačí iba rok.


Ako dlho trvá bakalárske štúdium a čo môžem študovať?

Štandardne sa na bakalár v UK študuje 3 roky, teda rovnako ako u nás. Možností je tu ale viac. Študenti majú široké možnosti stráviť semester alebo celý rok štúdia v zahraničí po celom svete (study abroad), alebo na celý rok štúdium predĺžiť a venovať sa pracovnej stáži. Tým si síce o rok štúdium predĺžite, ale stihnete svoj životopis vylepšiť tak, že hneď po škole môžete nastúpiť do práce, ktorú si bez kompromisov predstavujete. Zoznam odborov je nekonečne dlhý a neobmedzuje ho ani tvoja predošlá špecializácia zo strednej školy. Naopak. V Anglicku je cool rozširovať si obzor a nechodiť s klapkami na očiach. My sa už v tom dobre vyznáme a s výberom radi pomôžeme.


Čo je to Study Abroad / Study Exchange

Všetky britské školy ti dajú možnosť sa zbaliť a odísť … do zahraničia 🙂 Je to úžasný spôsob, ako si ešte viac rozšíriť obzory, schopnosti a kontakty po svete. Study exchange je väčšinou dobrovoľný a môžeš si ho zvoliť po druhom ročníku štúdia. Cestu môžeš podniknúť na semester alebo aj na celý rok. To, kam pôjdeš, záleží na tvojej univerzite a odbore. Možností je ale nespočetne veľa a pravdepodobne nebudeš vedieť, ktorú predtým zvoliť. Anglické univerzity majú partnerské školy v podstate všade, takže čoskoro môžeš sedieť na prednáške v Austrálii, na Novom Zélande alebo napríklad v Amerike či Ázii.


Placement Year? Čo to je a prečo to chcieť

Šikovná vsuvka do štúdia, vďaka ktorej získaš plnohodnotné pracovné skúsenosti ešte počas študentských rokov. Je to rok, ktorý sa niekedy nazýva „sandwich year“, pretože medzi druhý a tretí ročník bakalára ešte doplníš to najlepšie: prax. V druhom ročníku sa môžeš rozhodnúť, či chceš stáž skúsiť a ak áno, ujme sa ťa „kariérne centrum“ tvojej univerzity a s hľadaním a prípravou ti pomôže. Dokonca ťa pripraví aj na pohovory a pomôže spísať neodolateľné CV. Celý rok potom pracuješ a naplno hlavne nasávaš skúsenosti. Potom sa vrátiš do školy a dokončíš posledný ročník bakalára. Výhodou je, že tak praxou predstihneš konkurenciu a máš super šancu sa vo svojej firme rovno uchytiť ako plnohodnotný zamestnanec hneď po štúdiu.


Či už budeš študovať tri alebo štyri roky, vrátiš sa domov oveľa bohatšie. A to sú skúsenosti na nezaplatenie!

Good luck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *