Na Slovensku a Česku vnímame vysokoškolské štúdium v ​​dvoch rovinách. Tí, čo „dali“ aspoň bakalár a potom tí, z ktorých má babička naozaj radosť. Teda magistri. Ako je to v Anglicku? Rozdiel sa dočítaš v tomto článku.

Študuj efektívne, nie celú mladosť

Snáď jednou z najväčších výhod magisterského štúdia v Anglicku je jeho dĺžka. Na získanie titulu ti postačí len jeden rok. Ako je to možné? V Anglicku študentov nezaťažujú zbytočnými kvantami teórie. Britské univerzity vedia nakombinovať potrebné učivo do jediného roku. Od októbra do mája sú prednášky, semináre, praktické projekty a skúšky, následne máš celé leto až do septembra na výskum a písanie diplomovej práce. Musíš sa tak pripraviť na 12 intenzívnych mesiacov, ale čím skôr ukončíš druhý stupeň vysokoškolského vzdelania, tým rýchlejšie vstúpiš do praxe a začneš si budovať kariéru. Nie je čas, strácať čas!


Nájsť zamestnanie bude jednoduchšie

Podľa britskej štatistickej agentúry vyššieho vzdelávania (HESA) majú absolventi postgraduálneho štúdia vyššiu mieru zamestnanosti už po pár mesiacoch od ukončenia štúdia. Podpisuje sa na tom práve širšia znalosť absolventov a schopnosť sa vo svete jednoducho uchytiť. Na univerzitách v Anglicku sa stretneš s pojmom “employable”, v preklade “byť zamestnateľný”. Vedia, že byť lídrom, inovátorom, schopným manažérom a žiadaným zamestnancom sa človek nestane cez noc. Preto ťa už pri štúdiách okrem odovzdávania znalostí naučí ako prezentovať, byť flexibilný, komunikovať s kolegami i klientmi a cez osobný rozvoj ti otvoria dvere k vysnívanej práci.


Lepšia kariéra na dohľad

Podľa už spomínaného výskumu majú magistri oproti bakalárom o 12 % vyššiu pravdepodobnosť dostať sa na profesijnú pozíciu. Šance dostať sa na vyššiu, napríklad manažérsku pozíciu, sú s magisterským titulom vyššie dokonca o 20 %. Inými slovami, ak sa vidíš na mieste, z ktorého budeš mať možnosť robiť zásadné rozhodnutia s väčšou zodpovednosťou, magisterský titul ti tvoju cestu uľahčí a podporí sen o veľkej kariére.


Študuj, čo si ešte neštudoval/a

Na slovenských a českých univerzitách býva často pokračovanie štúdia na magisterskom stupni podmienené bakalárom v podobnom odbore. V Británii naopak. Rozširovanie obzorov je tu na dennom poriadku a od študentov sa očakáva, že si vyberú odbor, ktorý ich naučí niečo nové. Pokiaľ si napríklad na bakalári študoval/a kreatívny odbor, dvere od magisterského štúdia v biznise sa ti v Anglicku rozhodne neuzatvárajú.


Štúdium sú peniaze

Majú britskí magistri aj tučné kontá? Výskum inštitútu fiškálnych štúdií preukázal, že absolventi s magisterským stupňom si v priebehu života zarobia o 9 % viac. Správa Sutton Trust tiež preukazuje, že magistri dosahujú približne 5 500 libier dodatočných zárobkov ročne. To znamená viac ako 200 000 libier dodatočných celoživotných zárobkov plánovaných počas typickej 40-ročnej kariéry! So zahraničným magisterským titulom si teda rozhodne siahneš na vyššie platové ohodnotenie.

Čísla hovorí jasne. Obetovať „iba“ rok svojej mladosti a venovať ho štúdiu v Británii sa oplatí. Magisterské štúdium ťa v UK pripraví na dobre platenú prácu a navyše ťa vybaví širokým prehľadom. A tie sú vo svete plnom konkurencie jednoducho potrebné.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *