Financovanie štúdia v zahraničí – študentská pôžička

Ak tvoje finančné možnosti sú dosť ohraničené ale napriek tomu túžiš vyštudovať univerzitu v zahraničí, stále sú možnosti ako získať financovanie na štúdium v zahraničí a nákladmi s tým spojené.

Pre slovenských študentov je tu možnosť získania zvýhodnenej študentskej pôžičky až do 5000 €  cez Fond na Podporu Vzdelávania (fnpv.sk), pre účely financovania štúdia na zahraničnej univerzite. 

Hlavnou činnosťou Fondu na podporu vzdelávania je poskytovanie pôžičiek za zvýhodnených podmienok vybraným cieľovým skupinám.

Pri svojej činnosti fond úzko spolupracuje s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Študentskou radou vysokých škôl, ako aj s Asociáciou doktorandov Slovenska.

Fond na podporu vzdelávania (FNPV) vznikol 1. januára 2013 zákonom č. 396/2012 Z.z. o Fonde na podporu vzdelávania ako právny nástupca Študentského pôžičkového fondu a Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov.

Kto môže získať pôžičku?

O študentskú pôžičku môže zažiadať občan Slovenskej republiky alebo osoba s trvalým pobytom na Slovensku, ktorá nemá ešte dokončený daný stupeň vysokoškolského vzdelania.

Aj napriek tomu, že je pôžička cielená primárne pre študentov so slovenským občianstvom, je tu možnosť aj pre študentov, ktorí slovenské občianstvo nemajú.

V prípade ak nemáš slovenské občianstvo, stále môžeš o pôžičku požiadať v prípade ak máš povolenie na pobyt na Slovensku a si občanom členského štátu EÚ, ideálne s trvalým pobytom na Slovensku.

Na čo môžeš študentskú pôžičku použiť?

Pôžičky nie sú účelovo viazané, to znamená že nemusíš dokladať na čo presne peniaze využiješ. Peniaze tak môžeš využiť na školné alebo ostatné životné náklady.

O študentskú pôžičku môžu požiadať študenti:

Štúdium musí byť na univerzite, ktorá je uznaná ministerstvom školstva SR. Podrobný zoznam univerzít nájdeš tu.

Ako často si o študentskú pôžičku môžeš zažiadať?

Študent si môže o študentskú pôžičku zažiadať každý akademický rok a to až po dobu 6 akademických rokov, ktoré nemusia nasledovať po sebe.

Vďaka tomu si teda vieš zafinancovať celé bakalárske aj magisterské štúdium v zahraničí.

Do kedy je potrebné si o pôžičku zažiadať?

Študent môže požiadať o pôžičku v čase ak je už zapísaný na univerzite pre daný akademický rok.

Termíny dvoch kôl pre žiadosť o pôžičku stanovené fondom sú: 

Odporúčame žiadosť odoslať čo najskôr!

Čo je k žiadosti o študentskú pôžičku potrebné?

Ako žiadosť o pôžičku doručiť?

Žiadosť o pôžičku môžeš doložiť v listinnej alebo elektronickej podobe. 

1. V listinnej podobe osobne, poštou alebo kuriérskou službou v uzavretej obálke na adresu fondu, pričom žiadosť o pôžičku musí byť doručená ako originál podpísaný osobne žiadateľom

Adresa na doručenie žiadosti o pôžičku v listinnej podobe
Fond na podporu vzdelávania
Panenská 29
81103 Bratislava

2. Elektronicky na pozicka@fnpv.sk (žiadosť musí byť podpísaná kvalifikovaným/zaručeným podpisom žiadateľa.

Aká je výška pôžičky, úročenie a lehota splatnosti pôžičky?

Minimálna výška pôžičky500 €
Maximálna výška pôžičky pre I. a II. stupeň vysokoškolského štúdia5 000 €
Maximálna výška pôžičky pre III. stupeň vysokoškolského štúdia8 000 €
Úroková sadzba3% (úročenie sa začína po ukončení štúdia)
Minimálna lehota splatnosti pôžičky5 rokov
Maximálna lehota splatnosti pôžičky10 rokov

Kedy zistím či je pôžička schválená?

Počas mesiacov október a november. Z toho dôvodu je potrebné žiadať čo najskôr. Pôžičku pre prominentné školy je možné získať skôr už počas augusta.

Ako mi bude študentská pôžička vyplatená?

Pôžička bude vyplatená celá naraz. Peniaze budú poslané na tvoj osobný účet. Nemusíš mať slovenský bankový účet, ale je potrebný mať eurový účet, ktorý podporuje SEPA platby (je teda možné využiť aj Revolut alebo Monzo).

Ako prebieha splácanie pôžičky?

Na pôžičku je možný odklad splátok na 1 až 7 rokov, to znamená že počas štúdia nemusíš splácať nič. Študentskú pôžičku môžeš tak splácať až po doštudovaní. Po doštudovaní budeš mať tak niekoľko mesiacov kedy nemusíš splácať a máš priestor na hľadanie práce. 

Úrok 3% sa počíta až od momentu kedy doštuduješ.

Môžem pôžičku splatiť predčasne?

Áno. Pôžičku môžeš splatiť kedykoľvek predčasne. V tomto prípade ti bude naúčtovaný jednorázový poplatok vo výške 2% z výšky zostávajúcej pôžičky.

Odporúčanie od UniLinku

Pred odletom do zahraničia je veľmi dôležité vybaviť si splnomocnenie na blízku osobu (napr. rodič, súrodenec), pretože môže byť vybavenie akýchkoľvek dokumentácií náročné zo zahraničia.

Čo môžem v tejto chvíli urobiť, ak mám o financovanie od FNPV záujem?

V prípade ak by si mal/a záujem o túto možnosť, tak nám prosím daj vedieť prostredníctvom vyplnenia tohto formuláru. Budeme informovať o tvojom záujme FNPV, a čoskoro ti poskytneme bližšie informácie.

V prípade akýchkoľvek otázok je možné kontaktovať priamo FNPV alebo Team UniLink. 

Telefónne číslo:  +421 259 104 201

Email: info@fnpv.sk 

Webová stránka: www.fnpv.sk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *