Väčšina našich študentov, ktorí odlietajú za štúdiom do zahraničia, si popri štúdiu hľadá brigádu, aby si aspoň čiastočne pokryli svoje životné náklady. Pokiaľ plánuješ pracovať pri štúdiu aj ty, je dôležité mať predpripravený životopis alebo CV, aby si tak mohol/a s hľadaním brigády začať čo najskôr. Aj s týmto krokom sa Ti UniLink snaží pomôcť, a tak sme pre teba pripravili niekoľko tipov a trikov, ako by malo vyzerať správne CV.

Náležitá forma

CV „vo Worde“ sa už dávno nepoužíva, a lepší dojem na zamestnávateľa urobíš, pokiaľ bude CV vyzerať profesionálnejšie. Odporúčame teda použiť tzv. template, v ktorom si jednoducho a zadarmo CV pripravíš. Odporúčame tieto 2 stránky, ktoré ti pomôžu CV zostaviť:

Kompletné údaje o vzdelaní

Nezabudni do CV uviesť univerzitu, na ktorej od septembra budeš študovať. Nezabudni spomenúť aj svoje predchádzajúce štúdium. Tieto údaje sa vždy uvádzajú chronologicky od najnovšieho po najstaršie (teda na 1. mieste univerzita, na 2. mieste stredná škola).

Predchádzajúce pracovné skúsenosti + ich stručný popis

Pokiaľ už máš nejaké pracovné skúsenosti, bude sa ti brigáda určite zháňať lepšie. Každá skúsenosť sa počíta! Nezáleží na tom, či si pracoval/a v McDonalds, strážil/a psy, bol/a na školskej praxi alebo pracoval/a na školskom projekte. Všetko o tebe vypovedá, že máš nejakú pracovnú morálku a nebojíš sa zodpovednosti. Nezabudni ku každej brigáde vždy v stručnosti napísať, čo daná práca obnášala a aké vlastnosti/zručnosti si využil/a (napr. zodpovednosť, organizačné schopnosti, práca s financiami…).

Ďalšie zručnosti

Do tejto sekcie odporúčame dať všetky ďalšie znalosti/zručnosti, ktoré máš/ovládaš. Určite by tu nemali chýbať cudzie jazyky, ktoré ovládaš, vodičský preukaz (ak máš), alebo napríklad špecifické počítačové znalosti.

Aktuálne kontaktné údaje

Nezabudni uviesť svoju adresu v zahraničí. Pokiaľ kompletnú adresu ešte nevieš, stačí všeobecne (napr. Clarion Village, Mourne View Hall, atď.; presnú adresu si potom doplníš). Nezabudni uviesť iba svoje zahraničné lokálne telefónne číslo – pre zamestnávateľov tak bude ľahšie ťa kontaktovať. Ak číslo ešte nemáš, nechaj tam svoje súčasné, ktoré aktualizuješ neskôr.

Tip UniLinku: Konzultácie v kariérnom centre

Kariérne centrum má každá univerzita, a jeho skúsený tím ti veľmi rád pomôže aj s hľadaním brigády. Odporúčame si schôdzku v kariérnom centre dohodnúť čo najskôr po prílete. Jednak ti mrknú na predpripravené CV a dostaneš ďalšie tipy a triky, ako ho vylepšiť a prípadne ti pomôžu aj s motivačným listom, alebo s tebou natrénujú pohovor „nanečisto“ (ak bude na dané pozície potrebné).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *